Belépés

 

Hotel Végtelen

Interaktív éjszakai műsor
A Rádió Q-n, Fm 99,5 Mhz

Élőben: Kedd este 21-23h
Ismétlés: Szombaton 22-24h
SMS: 06 70 70 60 995
Adástelefon: Bemondjuk...

Műsorvezetők

Kiss Kálmán
    Vilma
MG
Viora













Egészséges italfogyasztás

2010.06.12.

Mit, mennyit és hogyan igyunk?

Az előző értekezés az étkezésről szólt, nézzük most a másik szintén nagyon fontos tevékenységet, mely jótékonyan hat anyagcserénkre, az ivást.
A köznyelv az ivást általában a mámorító alkoholos oldatok kritikátlan és folyamatos fogyasztásaként definiálja, pedig nem az. Nagyon is fontos tevékenység, bizony, mert ivás nélkül nem tudunk tovább enni, akkor viszont éhen halunk, ami egy eléggé hosszadalmas és macerás módja az állapotváltásnak - senkinek nem ajánljuk.
Hagyományosan az emberek vizet isznak, mert abból sok van a mi féltekénken, de ez a szokás már kezd kimenni a divatból. Ha ízetlen szarra vágyik a ma embere, akkor ún. ásványvizet vagy forrásvizet fogyaszt, ami ugyanolyan, mint ami a csapból folyik, csak palackozva van, és nagyságrendekkel drágább. Egy részükbe szén-dioxidot préselnek bele, amitől mentolos cukor után leválik a szájpadlásunk, illetve olyanokat lehet büfögni, hogy a vaddisznó levágná a vigyázzmenetet utána. Csak nagyon erős gyomrú hallgatóknak ajánljuk ezeket a folyadékokat, mert megviseli az emberi szervezetet mindőjük.
Népszerűbb innivalók a sör meg a bor meg a tea. Utóbbi hátránya, hogy abszolút nem lehet tőle berúgni, és a gátlásokat sem oldja, viszont szét tudja égetni a szánkat, ami rút látvány és fertelmes érzés.
A sör specialitása, hogy gyakorlatilag korlátlanul fogyasztható, mert már a szájüregben megmelegszik és vizeletté alakul, ezek után akadálytalanul halad át a testen és speciális tudatmódosítóként eléri az emberi agyban azt, hogy úgy érezzük, mindenhova, bárhol és bármikor odapisilhetünk. A sör nem egy társasági ital, leginkább duhajkodáshoz ajánlott, duhaj korban.
A bornak két fajtája ismert. Van a száraz bor, ami azt jelenti, hogy olyan savanyú, mint az ecet, és felfoghatatlan, hogy lehet meginni, illetve van az édes bor, ami már ihatóbb, de a rutinos ecetivók között hamar rossz hírbe kerülünk, ha egy portugál mazsolabort szopogatva rójuk az utcákat velük. A savanyú borokat is ihatóvá lehet tenni, ha sok málnaszörpöt töltünk hozzá.
A tömény alkoholos szeszeket nem taglalnám, nincs italjellegük, de koktélokhoz és keverékekhez ajánlhatóak.
Két recept azoknak, akik igényesek arra, mit vedelnek. Ezek is beváltak nálunk, nyugodtan ajánlhatom őket.
Nyári párologtató koktél:
1 liter tejet összekeverünk fél liter szénsavas ásványvízzel, beledobunk egy húsleveskockát, fél liter felforralt és 60 fokra lehűtött búzasört, 3 jégkockát. Az egészet leturmixoljuk és bádogbögrében szervírozzuk.
Gondűző agyhalál-koktél:
1 dl vodka, 1 dl rum, 1 dl gin, 1 dl tequila, 1 dl tojáslikőr, 6 dianás cukor - az egész egy liter borban elkeverve. Díszítésként parafadugót reszelünk a tetejére.
Hát, ennyit az italokról.


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 17

2010.06.16. 11:37:34
amíg nincs benne rum...
16. M.Csaba
2010.06.15. 21:29:24
Amit kipróbáltam 18 évesen (nem azért, mert akkora májer voltam, hanem mert annyira tapasztalatlan): fél liter barackpálinka összekeverve fél liter fehérborral, literes pohárból fogyasztva. Azóta sem volt olyan stroboszkópszerű estém, mert az idő-koontiniumot meg-megszaggata 5-6 emlékezetkiesés, amit a végén egy órákig tartó hányás zárt. Amilyen egyszerű, olyan brutális.
15. pank
2010.06.15. 12:45:27
@6.KK
Őőő pálinka - Még a windows (alapbeállításnál 16 bit) is tudja, hogy a barack az biz nem szín, hanem gyümölcs, (vagy esetleg pálinka) de ha ebből indulunk ki, akkor sem a sör, sem a pálinka, whiskey, vodka nem tekinthető italnak :)
(Az abszintot pedig ezek szerint cp-be tekerve kéne fogyasztani füst formábanXD)
De miért, fordítsuk meg akkor a borkocsony
14. MG
2010.06.14. 22:24:23
Jut eszembe az instantról...ezt kihagytam.
Amerikai találmány, és a XXI.század legnagyobb újdonsága az instant víz. Főleg sivatagi kontingenseknek nélkülözhetetlen. Egy 5 g-os adagból 50 l vizet lehet csinálni. Nagyon egyszerű: a port 50 l vízbe öntjük, és máris kész.
Véga a szomjazásnak a
13. hal
2010.06.14. 17:01:05
Tisztelt Kiss Kálmán úr!
Szerényen megjegyezném, hogy a szőlőböl is szoktak bort csinálni, gyümölcsből pálinkát, és egyes gabonafélékből meg sört. ) Tudom, hogy Maga éppen absztinens korszakát éli, de, kérem, ne vegye el az örömünket, amit jeles napokon, e szeszes italok fogyasztása jelent számunkra.
Mély tisztele
2010.06.14. 16:42:51
Jujj. és akkor már az instant vodkáról ne is beszéljün
2010.06.14. 16:25:03
Ja. Meg a halízű joghurt. Attól is pont annyit hánynék
2010.06.14. 10:27:08
Kedves Pank Úr!

Azért szólítottam meg, mert gondoltam érdekli a téma. Egyébiránt a Szobiban épp az a jó, hogy műanyag. Pont olyan, mint a kóla. Ha málnát szeretnék, akkor megeszem.

Különben pedig micsoda hülyeség ételekből italt csinálni?!
Képzeljétek el mondjuk a lecsó ízű italt, vagy a hagymás-zsíros kenyér szörpöt, vagy az ellenállhatatlan grillcsirke ízű üdítőt...
Az étel maradjon étel, az ital pedig ital. Ebből következik, hogy ami nem italnak született, az nem lehet ital. Ha tehát étel ízű italt akartok, azt csakis műanyagból lehet előá
9. pank
2010.06.13. 22:39:26
Nem tudom Kálmán Úr, miért nevezett meg engem, de újságírónak nem hiszek, haha:D
Szobi? Könyörgöm, azért még ott a Piroska, meg amit nagyanyám csinál:) (Jé Tequila is ezt írta)
Amúgy a Szobit azért nem szerettem egy időben, mert nem tudtam, hogy hig
8. Jolika
2010.06.13. 21:50:24
Engem nem fenyeget a szörpválság, mert mi itthon gyártjuk. Szóval én tuti jó málnaszörpit vedelek, amikor csak kedvem szottyan. XD Nyáron főleg Alattomos form
2010.06.13. 14:34:10
Ott van még a Piroska is :P
2010.06.13. 13:46:13
Az a baj Drágáim, hogy a Szobi gyárat bezárták, így igazi málnaszörpöt (sőt, meg merem kockáztatni: szörpöt) többé nem ihatunk...
Bár, ahogy olvasgatom a szobi honlapját (látod, pank fiam, igazi újságíró mindig utánanéz annak amit leír - ez volt Kiss Kálmán újságíró iskolája) akár napokon belül újrai
2010.06.13. 10:56:32
Azér a savanyúbor+málnaszörp egy elég furcsa ital lehet :D Megyek kipróbálo
2010.06.13. 09:01:54
Ej. A száraz vörösbor a bor, mely a sör mellett a legjobb ital a világon. Szigorúan tilos keverni bármivel is, tinicsajok önthetnek hozzá kólát. Az édes bor gyakorlatila
3. pank
2010.06.13. 05:30:40
Ajánlom így nyárra a Titanik-koktélt: jégkocka vízben :)
˝(..) tudatmódosítóként eléri az emberi agyban azt, hogy úgy érezzük, mindenhova, bárhol és bármikor odapisilhetünk.˝
Nem csak úgy érezzük, meg is tesszük :D
Bor. Érdekes, én mindet szeretem - mármit tökmindegy, hogy édes, vagy száraz. Bár édesből inkább Tokaji Szamorodni édeset, ha kérhetem, száraz fehéret viszont bármit, csak ne olaszrizlinget, mert attól már falra tudok mászni (pláne a tabletta ízűtől, amit kocsmában kapsz, és biz. ismeretek következtében jösz rá az igazságra)
Vörösborból száraz is meg édes is, bár édeset inkább bulikban, szárazat meg kólával.
Ami jó, az a whiskey kólával - attól kijózanodsz ugyanis.
Van még az írkávé, amiben viszki van meg kávé és marha jó vegyítés.
De a vodkát
2. hal
2010.06.12. 15:57:15
A második receptel nincsen semmi baj. Anno, sok hasonló koktélt ittam. A legemlékezetesebb, egy fél liter megybor, keverve egy hétdecis napoleon elvtárssal/jugoszláv/. Természetesen, már nem voltunk szomorúak, mikor kitaláltuk ezt a kotyvalékot. Olyan szinten rúgtunk be, hogy egy egeret, amit egy fogóban találtunk. megnyúztunk, megsütöttük, és kétfelé osztva megettük. Másnap, há
1. Jolika
2010.06.12. 12:03:33
A második közelebb áll hozzám. De a múltkori incidens óta antialkoholista vagyok. (már napok óta semmi alkoholosat nem ittam...) Az a baj, hogy ötletem sincs, hogy történt, ami mégis megtörtént, mert tanúk és bizonyítékok vannak rá. De nem akarok beszélni róla inkább...
Annyi biztos, hogy hasonlót ittam, mint az általat